Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Dual boot Mac OS X & Windows Vista

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε Mac OS X 10.5.2 (Leopard) σε ένα σύγχρονο PC. Τι γίνεται όμως με τα Windows; Μπορούμε να έχουμε επιλογή κατά την εκκίνηση του υπολογιστή για Windows και Mac OS; Η απάντηση είναι ναι, αν τροποποιήσουμε τον Windows Boot Loader ή τον Darwin Boot Loader κατάλληλα. Επειδή το Mac OS δεν είναι το φόρτε μου, όπως και για σας υποθέτω, ας δουμε πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε τον Windows Boot Loader για να προσθέσουμε την επιλογή για Mac OS X. Τις παρακάτω οδηγείες τις πήρα από το άρθρο του DailyApps:

http://dailyapps.net/2008/03/hack-attack-dual-boot-leopard-and-windows-vista/

Θα χρειαστούμε ένα συγκεκριμένο αρχείο από την εγκατάσταση του Leopard. Τα Windows είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουν καθόλου το partition του Mac οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε το αρχείο μέσα από τα Windows. Ένας τρόπος είναι να πάρουμε το αρχείο μέσα από το Mac OS, να το περάσουμε σε στικάκι και μετά να το γράψουμε στο C:\ μέσα από τα Windows. Όμως το συγκεκριμένο αρχείο βρίσκεται σε φάκελο του συστήματος που δεν επιτρέπεται να μπούμε σαν απλοί χρήστες από τον File Manager. Πρέπει να πάμε σε γραμμή εντολών, να πάρουμε δικαιώματα διαχειριστή και με τις κατάλληλες εντολές Unix (το Mac OS X βασίζεται στο Unix όπως το Linux) να κάνουμε τελικά την αντιγραφή. Καλά κρασιά! Ευτυχώς μπορούμε να βρούμε το αρχείο στο Internet (δες σύνδεσμο παρακάτω) και απλά να το γράψουμε στο κέντρικό κατάλογο του δίσκου των Windows. Κατεβάζουμε λοιπόν το αρχείο chain0 από το παρακάτω σύνδεσμο. Είναι συμπιεσμένο σε μορφή RAR. Το ανοίγουμε με το WinRAR ή το WinZIP και το αποσυμπιέζουμε στο C:\

http://riccardo.raneri.it/blog/eng/wp-content/uploads/2006/08/chain0.rar

Είτε έχουμε Windows XP, είτε Windows Vista, όλη η διαδικασία είναι για να προσθέσουμε μία καταχώρηση στη λίστα του Windows Boot Loader ώστε να φορτώνει το αρχείο chain0 όταν επιλέγουμε να μπούμε σε Mac OS X. Μετά βλέπουμε τον Darwin Boot Loader ο οποίος μπαίνει στο Mac OS X, όπως ακριβώς κάναμε πριν αλλάζοντας την προτεραιότητα των σκληρών δίσκων στο BIOS. Τώρα όμως δεν χρειάζεται να πειράζουμε κάθε τόσο το BIOS. Για τα Windows Vista, υπάρχει ένα προγραμματάκι το BCDEDIT που κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Επειδή πρέπει να του βάζουμε κατάλληλες παραμέτρους, αναγκαστικά θα το τρέξουμε από ένα παράθυρο MS DOS Prompt. Πρέπει να έχουμε δικαιώματα Διαχειριστή, οπότε πρέπει πρώτα ο λογαριασμός μας που μπαίνουμε στα Windows να είναι Διαχειριστής και όχι Απλός Χρήστης και καλύτερα να έχουμε απενεργοποιήσει τον Έλεγχο Λογαριασμού Χρήστη (User Account Control) για να μην στραβώσει κάτι κατά την διαδικασία και χαλάσουμε τα Windows. Για να το απενεργοποιήσουμε πάμε στην ΕΝΑΡΞΗ, Πίνακας Ελέγχου και κάνουμε κλικ στην επιλογή Κλασσική Προβολή ώστε να φαίνονται όλα τα εικονίδια και όχι κατά ομάδες. Βρίσκουμε το εικονίδιο Λογαριασμοί Χρηστών και κάνουμε διπλό κλικ να ανοίξει. Αριστερά βλέπουμε την επιλογή Ενεργοποίηση/Απενεργοποίηση του Ελέγχου Πρόσβασης και κάνουμε κλικ. Ξετσεκάρουμε το αντίστοιχο κουτάκι και πατάμε ΟΚ. Θα ζητηθεί επανεκκίνηση. Μετά που θα ξαναμπούμε στα Windows είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς "Δερβέναγα" να μας ρωτάει σε κάθε βήμα για επιβεβαίωση.

Προσθέτωντας την επιλογή για Mac OS στον Boot Loader των Vista:

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κατεβάστε το αρχείο chain0 από το παραπάνω σύνδεσμο, ανοίξτε το με το WinRAR ή όποιο άλλο συμβατό πρόγραμμα χρησιμοποιείτε και εξάγετέ το στο C:\ Μετά πατήστε το πλήκτρο των Windows στο πληκτρολόγιο και μαζί το πλήκτρο R. Σας ανοίγει ένα παράθυρο εκτέλεσης προγραμμάτων (RUN). Πληκτρολογήστε cmd και κλικ στο OK. Σας ανοίγει ένα παράθυρο MS DOS Prompt. Πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές όπως τις βλέπετε πατώντας στο τέλος ENTER για να εκτελούνται:

bcdedit /copy {current} /d "Mac OS X"
bcdedit /enum active

Η πρώτη εντολή προσθέτει την καταχώρηση για το Mac OS X και η δεύτερη μας εμφανίζει τον κώδικα του Boot Loader. Βλέπουμε κάποια στοιχεία μεταξύ των οποίων τον χρόνο της αναμονής μέχρι να μπει στην προκαθορισμένη επιλογή (30 δευτερόλεπτα και αν δεν επιλέξουμε μπαίνει αυτόματα στα Windows) τις διαθέσιμες επιλογές (Windows Vista και Mac OS X) και κάποια άλλα στοιχεία. Κάθε επιλογή χαρακτηρίζεται από έναν κωδικό που είναι γραμμένος σε αγκύλες { και } και ονομάζεται κωδικός GUID που χαρακτηρίζει το κάθε δίσκο ή partition. Γράφουμε και εκτελούμε την παρακάτω εντολή:

bcdedit /set {GUID} PATH C:\chain0

μέσα στις αγκύλες αντί για GUID γράφουμε τον κωδικό που είδαμε για την επιλογή του Mac OS X. Η τελευταία εντολή στην ουσία συνδέει την επιλογή Mac OS X με το αρχείο chain0 για να ολοκληρωθεί η αλλαγή στον Boot Loader. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, κάνοντας επανεκκίνηση δεν θα μπαίνει αμέσως στα Windows Vista, αλλά θα μας δίνει επιλογή μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, είτε για Vista είτε για Mac OS X. Επιλέγουμε φωτίζοντας την αντίστοιχη επιλογή με τα βελάκια πάνω ή κάτω στο πληκτρολόγιο και πατώντας ENTER για εκτέλεση. Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, τότε επιλέγοντας Mac OS X και πατώντας ENTER θα πρέπει να δούμε τον Darwin Boot Loader και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα θα μπούμε στο Mac OS X. Συγχαρητήρια!

Τι γίνεται με τα Windows XP;

Στα Windows XP η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Φορτώνουμε το Σημειωματάριο (Notepad) και μετά ανοίγουμε το αρχείο C:\BOOT.INI (γράψτε το έτσι και πατήστε Άνοιγμα) Βλέπουμε τον μετρητή στα 30 δευτερόλεπτα, μπορούμε να το μειώσουμε αν θέλουμε αλλάζοντάς τον. Και βλέπουμε μια καταχώρηση για να μπαίνει στα Windows XP και μια γραμμή default=... που δηλώνει προεπιλογή τα Windows XP. Αν θέλουμε να έχουμε επιλογή για Max OS X και προεπιλογή να μπαίνει στα Windows τότε πάμε στο τέλος και προσθέτουμε την παρακάτω γραμμή:

C:\chain0="Mac OS X"

Ύστερα σώσουμε το αρχείο και κάνουμε επανεκκίνηση. Αν όλα πήγαν καλά έχουμε επιλογή για Windows XP και Mac OS X και επιλέγοντας Mac OS X μπαίνουμε σ' αυτό. Αν θέλουμε να έχουμε προεπιλογή το Mac OS X (λέμε τώρα), τότε αλλάζουμε την γραμμη default=... ως εξής:

default=C:\chain0

Αυτά για σήμερα. Καλή επιτυχία σε όσους ασχοληθούν. Θα μου πείτε γιατί να θέλει κάποιος να βάλει Mac OS X σε ένα προσωπικό υπολογιστή; Εκτός βέβαια από την εμπειρία μπορώ να σκεφτώ κάποιους λόγους:

- Ένα πραγματικό Mac με τις ίδιες δυνατότητες με ένα PC είναι πολύ πιο ακριβό.
- Όλα τα γραφιστικά προγράμματα και της επεξεργασίας εικόνας/βίντεο βγαίνουν πρώτα σε Mac.
- Τα οικονομικά Mac έρχονται με ενσωματωμένη οθόνη μικρών διαστάσεων, ενώ σε PC δεν υπάρχει περιορισμός


Μπορώ να έχω πρόσβαση σε δίσκο Mac από τα Windows και αντίστροφα;

Τα δύο λειτουργικά συστήματα Windows και Mac OS είναι ανταγωνιστικά. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα έχει δικό του σύστημα αρχείων (NTFS στα Windows και MacOS Extended Journaled στο Mac) και φυσικά δεν είναι προσβάσιμο από το άλλο...ή μήπως είναι; Κανονικά τα Windows βλέπουν ένα δίσκο Mac ως συσκευή αλλά με άγνωστο σύστημα αρχείων, οπότε δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του. Το Mac μέχρι πρότεινος έβλεπε ένα δίσκο NTFS σαν άγνωστο σύστημα αρχείων, αλλά στην έκδοση 10.5 (Leopard) που εξετάζουμε και κατόπιν απαίτησης των χρηστών Mac έχει πρόσβαση ανάγνωσης. Δηλαδή βλέπει τον δίσκο NTFS σαν προστατευμένο και μπορεί να δει όλα τα αρχεία αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλαγές ή να γράψει νέα αρχεία. Το παλιό σύστημα αρχείων FAT32 που είχαν τα Windows 98 είναι πλήρως προσβάσιμο και από τα δύο λειτουργικά συστήματα, έτσι εξηγείται που ένα USB Flash είναι προσβάσιμο και από τα δύο, καθώς αυτά είναι πάντα μορφοποιημένα με το σύστημα FAT32 ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Ευτυχώς υπάρχουν προγράμματα τρίτων κατασκευαστών που δίνουν πλήρη πρόσβαση σε δίσκους Mac μέσα από τα Windows ή σε δίσκους NTFS μέσα από το Mac OS X. Ένα από αυτά είναι το Macdrive που μπορούμε να το κατεβάσουμε σε δοκιμαστική έκδοση και αργότερα να το αγοράσουμε από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα τα οποία δίνουν πρόσβαση σε δίσκους Mac μέσα από ένα παράθυρο. Το Macdrive όμως όταν εγκατασταθεί μας επιτρέπει πλήρη πρόσβαση σε δίσκους Mac μέσα από τον Windows Explorer και κατά συνέπεια μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα! Αυτό σημαίνει ότι χειριζόμαστε τους δίσκους Mac σαν να ήταν δίσκοι NTFS και μπορούμε να κάνουμε αποθήκευση ενός αρχείου κατευθείαν από το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε την δεδομένη στιγμή και να δούμε αυτό το αρχείο μέσα από το Mac OS X όταν θα είμαστε σ' αυτό. Με τα δωρεάν προγράμματα που δίνουν πρόσβαση μέσα από ένα παράθυρο, πρέπει να σώζουμε τα αρχεία σε κάποιο δίσκο NTFS και μετά να τα αντιγράφουμε μέσω του προγράμματος στον δίσκο Mac. Σκέτη ταλαιπωρία δηλαδή! Ενώ με το Macdrive έχουμε πλήρη πρόσβαση στον δίσκο Mac μέσα από το πρόγραμμα που δουλεύουμε! Εννοείται πως υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα που δίνουν πλήρη πρόσβαση σε δίσκους NTFS μέσα από το Mac OS X σαν να ήταν δίσκοι Mac, αλλά αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο να σας προτείνω. Το μόνο "πρόβλημα" που είδα είναι ότι όσους δίσκους Mac βλέπουμε μέσα από τα Windows αποκτάνε τους αντίστοιχους φακέλους για το καλάθι των αχρήστων (RECYCLED) και την επαναφορά συστήματος (System Volume Information) οι οποίοι τρώνε λίγο χώρο στον δίσκο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δίσκους NTFS ή FAT32 που βλέπουμε μέσα από το Mac OS X, αποκτάνε δηλαδή τον φάκελο TRASH για το καλάθι τον αχρήστων και κάποια άλλα αρχεία Mac τα οποία δεν χρησιμεύουν στα Windows. Μικρό το κακό όμως γιατί αυτά πιάνουν ελάχιστο χώρο για τα σημερινά δεδομένα.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Nα υποθεσω οτι εχουμε τα vista κανουμε τη διαδικασια που περιγραφεις και μετα κανουμε εγκατασταση OSX86?

Σωτήρης Παπακωνσταντίνου είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου και συγγνώμη που το πήρα είδηση με τόσες μέρες καθυστέρησης! Βλέπεις το blog μου δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και δεν το ελέγχω καθημερινά. Τώρα η απάντηση:

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένανσκληρό δίσκο με σύο διαμερίσματα, με εγκατεστημένα τα Vista στο πρώτο διαμέρισμα, τότε εγκαθιστούμε το Mac OS X στο δεύτερο διαμέρισμα. Ύστερα από αυτό θα έχει τροποποιηθεί ο τομέας εκκίνησης του δίσκου και θα βλέπουμε μόνο το Mac OS X. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό! Ξεκινάμε τον υπολογιστή μας από το DVD των Vista και επιλέγουμε γλώσσα. Σ' αυτό το σημείο αντί για εγκατάσταση επιλέγουμε στο κάτω μέρος την επαναφορά υπολογιστή (δεν θυμάμαι ακριβώς την ορολογία). Το πρόγραμμα ψάχνει για εγκαταστάσεις Vista στο σύστημά μας και προσπαθεί να "διορθώσει" κάποια πιθανά προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται μια επιλογή "περισσότερες επιλογές για προχωρημένους" ή κάπως έτσι. Κάνουμε κλικ εκεί για να δούμε μια λίστα με επιλογές. Βρίσκουμε την επιλογή για να βγούμε σε γραμμή εντολών/κονσόλα και κάνουμε κλικ εκεί για να ανοίξει ένα παράθυρο DOS. Στο παράθυρο αυτό γράφουμε τις κατάλληλες εντολές για να αλλάξουμε την τρέχουσα μονάδα δίσκου στο DVD-ROM έστω D) και μετά να ανοίξουμε τον φάκελο BOOT (με την εντολή DIR βλέπουμε τα περιοχόμενα του τρέχοντος φακέλου). Φορτώνουμε το πρόγραμμα BOOTMGR με τις κατάλληλες παραμέτρους και μπορούμε πλέον να μπούμε στα Vista αλλά όχι στο Mac OS X. Οι εντολές είναι:

D:
CD \BOOT
BOOTMGR C: /NT60

Εκτελούμε κάθε γραμμή εντολών πατώντας ENTER. Προσοχή στα σύμβολα, άλλο είναι το \ και άλλο το /.

Μπαίνουμε λοιπόν κανονικά στα Vista, αλλά δεν έχουμε (ακόμα) την επιλογή να μπούμε στο MAC OS X. Εδώ είναι που ακολουθούμε τις οδηγείες που περιέγραψα στην ανάρτησή μου για να προσθέσουμε στον Boot Loader των Vista την επιλογή για να μπαίνουμε και στο Mac OS X. Έπειτα από επιτυχείς αλλαγές μπορούμε πλέον να διαλέξουμε μεταξύ Vista και MAC OS X. Αν κάτι πάει στραβά και δεν μπορούμε να μπούμε στα Vista, βάζουμε πάλι το DVD των Vista και εκτελούμε τις παραπάνω διορθώσεις. Ένα utility που διευκολύνει την αλλαγή του Boot Loader είναι το EasyBCD αλλά δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα σε για Vista και MAC OS X dual boot, οπότε δεν μπορώ να δώσω λεπτομερείς οδηγείες.

Ελπίζω να σου έλυσα την απορία.

Σωτήρης Παπακωνσταντίνου

Υ.Γ.: Μην ξεχνάτε ότι κάποια στιγμή θα κάνω dual boot στον φορητό υπολογιστή μιας φίλης, οπότε θα σας γράψω λεπτομέρειες.

Mousafiris Vasilis είπε...

εχω laptop με εγκατεστημενα τα windows 7, δεν εχω κανενα partion, και σκεφτομαι να κανω dual boot me mac os. Υπαρχει καποια διαφορα απο τη διαδικασια με Linux?

Σωτήρης Παπακωνσταντίνου είπε...

Προετοιμάζοντας τον σκληρό δίσκο για dual boot

Στην περίπτωσή σου που έχεις ήδη εγκατεστημένα τα Windows 7, ένα σωρό προγράμματα, ρυθμίσεις, αρχεία κλπ κλπ, προφανώς δεν συμφέρει να κάνεις format και να τα ξαναπεράσεις όλα από την αρχή. Ευτυχώς υπάρχει λύση.

Αν υποθέσουμε ότι έχεις αρκετό ελέυθερο χώρο στον δίσκο (τουλάχιστον 40GB για MacOS και μερικά προγράμματα), τότε μπορείς να συρρικνώσεις το τρέχον partition των Windows 7 και να κάνεις χώρο για ένα δεύτερο partition που θα στήσεις το Mac OS X. Από το εικονίδιο του Υπολογιστή, κάνε δεξί κλικ και επέλεξε Διαχείριση. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνε κλικ στην Διαχείριση Δίσκων. Θα δεις τον σκληρό δίσκο, το DVD κλπ. Κάνε δεξί κλικ στο partition των Windows και επέλεξε Συρρίκνωση (Shrink στα αγγλικά). Θα υπολογίσουν τα Windows και θα σου πουν αν μπορεί να γίνει συρρίκνωση και πόσα GB. Αν έχεις πολύ χώρο, άσε τουλάχιστον 40GB ή περισσότερα στο τέλος για το δεύτερο partition. Η διαδικασία θα πάρει αρκετή ώρα γιατί πρέπει να μαζευτούν τα διάσπαρτα δεδομένα στην αρχή του δίσκου, ώστε το τέλος να είναι κενό. Όταν επιτέλουν τελειώσει η διαδικασία, θα έχεις 40GB (ή όσα δήλωσες) κενό χώρο. Δημιούργησε νέο partition. Σε αυτό θα περάσεις το Mac.

Κάνε επανεκκίνηση και ξεκίνα με το DVD του MacOS X. Αν το σύστημά σου υποστηρίζει την συγκεκριμένη έκδοση (ανάλογα το hardware) θα δεις την οθόνη επιλογής γλώσσας. Ενώ όλα τα DVD που δοκίμασα μέχρι τώρα είχαν μόνο αγγλικά, το νέο iATKOS ML2 (Mac OS X 10.8.2 Mountain Lion) έχει και Ελληνικά, τελευταία γλώσσα κάτω-κάτω! Αν υποθέσουμε ότι επιλέγεις Αγγλικά, από το μενού Utilities επέλεξε Disk Utility Κάνε κλικ στο partition που έφτιαξες νωρίτερα από τα Windows και επέλεξε την καρτέλα Erase (format σε όρους Windows). Επιλέγεις ένα όνομα, π.χ. Mac HD και σύστημα αρχείων MacOS Extended Journaled. Στην ουσία δηλαδή διαμορφώνεις το συγκεκριμένο partition σε σύστημα Mac. Μετά κλείσε το Disk Utility για να επιστρέψεις στην εγκατάσταση. Προχώρα επιλέγοντας να εγκαταστήσεις το MacOS X στο νέο partition (άλλωστε δεν σε αφήνει αλλού). Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, αυτόματα μπαίνει στο MacOS X (αν υποθέσουμε ότι όλα πήγαν καλά και δεν υπάρχουν ασυμβατότητες). Για να μπεις στα Windows πάτα F8 καθώς γίνεται η αντίστροφη μέτρηση ώστε να εμφανιστούν όλες οι επιλογές. Πρέπει να βλέπεις επιλογή για Mac και Windows (και DVD αν το άφησες μέσα). Με τα βελάκια επιλέγεις τα Windows και με ENTER ξεκινάς στα Windows.

Για να μπαίνεις πρώτα στα Windows και μετά να τροποποιήσεις τον Windows Bootloader ώστε να μπαίνει και στο MacOS, κάνε επανεκκίνηση και ξεκίνα με το DVD των Windows 7. Αφού επιλέξεις γλώσσα, κάνε κλικ στο Επιδιόρθωση του υπολογιστή (Repair my Computer). Η αυτόματη διόρθωση θα κάνει ξανά εκκινήσιμο το partition των Windows και λογικά θα μπορείς να ξεκινάς στα Windows αλλά όχι στο MacOS. Ακολούθα τις οδηγείες μου για να προσθέσεις επιλογή για το MacOS στον Windows Bootloader.