Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Windows 7 μικρά μυστικά...

Έχω έναν παλιό υπολογιστή. Πρέπει να κάνω αναβάθμιση για να τρέξει τα Windows 7;



Σύντομη απάντηση:

Αν δεν είναι πολύ παλιός (λιγότερο από 10 ετών), ΟΧΙ!



Λεπτομερή απάντηση:

Σε πρώτη φάση να καταρίψουμε τον μύθο ότι τα Windows 7 θέλουν τουλάχιστον 1000 GHz επεξεργαστή, 1024 MB μνήμη και DirectX 9 κάρτα γραφικών. Μούφα! Έκανα κάποιες δοκιμές με παλιά εξαρτήματα υπολογιστών και επιβεβαίωσα τις υποψίες μου, δηλαδή ότι για ευνόητους λόγους η Microsoft (σε συνεργασία με τους κατασκευαστές εξαρτημάτων Η/Υ) υπερβάλλει ως προς τις απαιτήσεις. Ξεκίνησα από όσο χαμηλότερα μπορούσα και βελτίωνα σιγά-σιγά το σύστημα μέχρι να καταφέρω να εγκαταστήσω τα Windows 7 Ultimate 32-bit.

1η απόπειρα: Αποτυχία λόγω ανεπαρκούς μνήμης...

Έστησα λοιπόν μια μητρική Slot 1 (τι σας θύμισα τώρα... απο τις πρώτες για Pentium II & III) και αρχικά τοποθέτησα έναν Pentium III 450MHz (66 MHz FSB) και 256 MB μνήμη SDRAM (ναι καλά διαβάσατε, SDRAM, ούτε καν DDR). Βάζω και ένα DVD-ROM για να μπορεί να διαβάσει το DVD εγκατάστασης, έναν παλιό δίσκο 6 GB της Quantum και ξεκινάω την εγκατάσταση. Σε λίγα δευτερόλεπτα βγαίνει μήνυμα λάθους στην οθόνη ότι δεν επαρκεί η μνήμη του συστήματος για να δημιουργηθεί το RAM drive (τα Windows 7 δημιουργούν ένα RAM drive που φορτώνονται τα αρχεία εγκατάστασης και μετά ξεκινάει η εγκατάσταση).

2η απόπειρα: αποτυχία λόγω ανεπαρκούς επεξεργαστή ή άλλης ασυμβατότητας...

Κλείνω τον υπολογιστή και προσθέτω άλλα 128 MB μνήμης, οπότε τώρα έχουμε συνολικά 384 MB μνήμης. Ξεκινάω πάλι την εγκατάσταση, αυτή τη φορά δεν υπάρχει μήνυμα λάθους, αλλά μετά από λίγο γίνεται επανεκκίνηση (κατά πάσα πιθανότητα κάποια ασυμβατότητα προκάλεσε μπλε οθόνη).

3η απόπειρα: αποτυχία λόγω ανεπαρκούς ελευθερου χώρου στο σκληρό δίσκο...

Μετά από διάφορες ρυθμίσεις στο BIOS και αφού είδα ότι δεν φέρουν αποτέλεσμα, αποφάσισα να αντικαταστήσω τον Pentium III 450 MHz με έναν Pentium IIIe 700 MHz (100 MHz FSB). Αυτή τη φορά η εγκατάσταση προχώρησε και ύστερα από αρκετή ώρα, έφτασε στο σημείο επιλογής γλωσσών. Επέλεξα Greek για την ημερομηνία κλπ, και προχώρησα (install now). Όταν τα Windows 7 έλεγξαν τον δίσκο (6 GB), με προειδοποίησαν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7033 MB (6,87 GB) ελέυθερου χώρου για την εγκατάσταση. Το έπαιξα άσχετος και προχώρησα. Ξεκίνησε κανονικά η εγκατάσταση και κόλλησε στην αποσυμπίεση των αρχείων, προφανώς λόγω χώρου.

4η απόπειρα: επιτυχία!

Τότε έκλεισα τον υπολογιστή, αντικατέστησα τον δίσκο με έναν Maxtor 20 GB και ξεκίνησα πάλι την εγκατάσταση. Αυτή τη φορά ολοκληρώθηκε (πήρε πάνω από μία ώρα) κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, και στην επόμενη επανεκκίνηση έβλεπα την επιφάνεια εργασίας των Windows 7!

Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα σας λέω ότι έκανε μεν αρκετή ώρα να εγκατασταθεί (στο κάτω κάτω τα Windows 7 καταλαμβάνουν τριπλάσιο τουλάχιστον χώρο από τα Windows XP, οπότε λογικό είναι) αλλά σε επιδόσεις μετά ήταν ακριβώς το ίδιο με εγκατάσταση Windows XP! Καμμιά σχέση με την σαφώς μεγαλύτερη καθυστέρηση και το σύρσιμο που θα βλέπαμε αν βάζαμε Windows Vista! Φαίνεται λοιπόν ότι η Microsoft αυτή τη φορά τήρησε τον λόγο της και ότι όντως τα Windows 7 είναι ελαφρύτερα από τα Windows Vista.



Για να τρελαθήτε, σας περιγράφω την σύσταση του "OLDTIMER", όπως ονόμασα τον υπολογιστή:



Μητρική: Με chipset Apolo VIA 133, βάση στήριξης Slot 1
Επεξεργαστής: Intel Pentium IIIe 700 MHz (100 MHz FSB)
Μνήμη: 256 MB + 128 MB SDRAM PC-133 (σύνολο 384 MB)
Κάρτα γραφικών: nVidia Geforce 2 MX 200 32 MB
Οπτικό μέσο: Sony ATAPI DVD-ROM
Σκληρός δίσκος: Maxtor 20GB IDE
Κάρτα ήχου: Realtek AC'97 ενσωματωμένη στην μητρική


Ποιος είπε ότι χρειάζεστε μοντέρνο υπολογιστή για τα Windows 7! Όποιος δεν με πιστεύει, ας στήσει κι αυτός έναν παλιό υπολογιστή και να προσπαθήσει να βάλει τα Windows 7. Θα εκπλαγεί. Μπορώ αν θέλετε να σας δείξω και screenshot από το System Properties. Βέβαια ο επεξεργαστής αναγνωρίζεται με ως Intel Processor και ακολουθεί η περιγραφή του (stepping κλπ). Βλέπετε δεν είχαν προβλέψει οι Μηχανικοί της Microsoft ότι κάποιος τρελός θα εγκαθιστούσε τα Windows 7 σε Pentium III ώστε να έχουν τους ανάλογους drivers και να αναγνωρίζεται σωστά ως Intel Pentium IIIe 700 MHz.

Κι από drivers τι γίνεται;


Μια και μιλάμε για drivers, περιττό να σας πω ότι είναι τόσο παλιό το σύστημα που δεν υπάρχουν drivers για Windows Vista, πόσο μάλλον για Windows 7. Ευτυχώς υπάρχουν drivers για Windows XP. Έτσι όσες συσκευές δεν βρέθηκαν αυτόματα από τα Windows, έγινε εγκατάσταση drivers για Windows XP σε compatibility mode. Η κάρτα γραφικών όπως ήταν αναμενόμενο, αναγνωρίστηκε ως VGA Compatible Graphics Adaptor, αλλά μετά από εγκατάσταση των τελευταίων drivers για Windows XP (nVidia Forceware 91.31) την είδε σωστά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πρόσβαση (λόγω ασυμβατότητας) στο nVidia Control Panel, και έτσι δεν μπορεί να πειραχτεί για βελτίωση των επιδόσεων. Κατά τ' άλλα μπορώ να ορίσω όποια ανάλυση και όποιο ρυθμό ανανέωσης υποστηρίζει η κάρτα και η οθόνη και να παίξω απλά παιγνίδια στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάρτας. Λειτουργούν όλοι οι screensavers και όλα τα παιγνίδια που υπάρχουν μέσα στα Windows 7. Εννοείται βέβαια ότι με drivers γραφικών για Windows XP (XDDM - X[P] Display Driver Model) ξεχνάμε κόλπα όπως Aero κλπ, άλλωστε δεν αντέχει και η κάρτα. Για να είχαμε Aero έπρεπε να βάλουμε drivers για Windows Vista ή 7 (αν υπήρχαν) δηλαδή συμβατούς με WDDM (Windows [Vista] Display Driver Model). Για την κάρτα ήχου, Realtek AC'97 υπήρχαν επίσημοι drivers για Windows Vista/7 και μετά που τους εγκατέστησα είχα καλύτερο ήχο από αυτόν με τους drivers που βρίσκουν αυτόματα τα Windows. Μια καλή ιδέα είναι πριν βάλετε drivers για Windows XP σε compatibility mode να συνδεθείτε στο Internet και να ψάξετε με το Windows Update. Μερικοί drivers εγκαθίστανται αυτόματα και γλιτώνετε τον κόπο.



Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει μιλάμε για τα Windows 7 32-bit και όποιος driver ή πρόγραμμα δουλεύει στα Windows Vista 32-bit, σίγουρα δουλεύει και στα 7 32-bit. Έτσι αν δεν βρίσκετε driver για τα Windows 7, εγκαθιστάτε driver για τα Windows Vista. Στην χειρότερη περίπτωση, που δεν υπάρχει driver ούτε για τα Vista, εγκαθιστάτε driver για Windows XP, είτε χειροκίνητα (από τον Device Manager) είτε τρέχοντας το setup σε Windows XP Compatibility Mode. Όποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά, καλύτερα να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου που ξέρει, γιατί αν στραβώσει κάτι μετά μπορεί να χρειαστεί format! (την έχω πάθει, γι' αυτό σας λέω...)





Θέλω να κρατήσω τα αρχεία μου και τα προγράμματά μου. Γίνεται αναβάθμιση;

Αναβάθμιση γίνεται μόνο από Windows Vista σε Windows 7 και πάλι εξαρτάται από την έκδοση που έχετε. Δεν γίνεται αναβάθμιση απ' ευθείας από τα Windows XP. Γενικά η Microsoft δεν επιτρέπει την αναβάθμιση από μια έκδοση των Windows σε μια μικρότερη έκδοση, δηλαδή αν έχετε Windows Vista Business, αναγκαστικά πρέπει να αναβαθμίσετε σε Windows 7 Professional ή Windows 7 Ultimate. Δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση σε Windows 7 Home Premium γιατί θεωρείται μικρότερη έκδοση. Ομοίως, αν έχετε Windows XP Professional, αναγκαστικά πρέπει να γίνει αναβάθμιση σε Windows Vista Business ή Windows Vista Ultimate πριν βάλετε τα Windows 7, οπότε ο μόνος τρόπος για να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 7 Home Premium είναι να έχετε Windows Vista Home Basic ή Windows Vista Home Premium. Αν έχετε Windows XP Home Edition, πρέπει να γίνει αναβάθμιση σε Windows Vista Home Basic ή Windows Vista Home Premium για να αναβαθμίσετε σε Windows 7 Home Premium, αν ενδιάμεσα υπάρχει ανώτερη έκδοση, τότε αναγκαστικά πάτε σε Windows 7 Professional ή σε Windows 7 Ultimate.

Η αναβάθμιση, της αναβάθμισης, ω αναβάθμιση...

Εγώ επειδή ήθελα να έχω όλα τα παιγνίδια και όλους τους screensaver και τα desktop που έχει βγάλει κατά καιρούς η Microsoft, έβαλα αρχικά τα Windows 98 SE, μετά τα Windows 98 Plus! για να πάρω τα παιγνίδια, και τα themes, μετά αναβάθμιση σε Windows XP Professional SP3, έβαλα τα Plus! για τα Windows XP για να έχω και αυτά τα παιγνίδια και τους screensaver, μετά αναβάθμιση σε Windows Vista Ultimate SP1, και τέλος αναβάθμιση σε Windows 7 Ultimate. Οπότε μπορώ να παίξω παιγνίδια που είχαν τα Plus! 98 σε Windows 7! Εντάξει είναι λίγο υπερβολίκό, αλλά σας το λέω για να μην φοβάστε να αναβαθμίσετε την εγκατάσταση των Windows σας στα Windows 7. Εννοείται ότι πριν κάνετε οτιδήποτε κρατάτε backup (μην σας πω και Ghost). Να θυμάστε ότι πάτε πάντα από την προηγούμενη έκδοση των Windows στην επόμενη, όχι απ' ευθείας στα Windows 7. Αν δηλαδή έχετε Windows XP πρέπει να πάτε στα Vista πρώτα. Για να γίνει η αναβάθμιση πρέπει να έχετε εγκαταστήσει τουλάχιστον το Service Pack 1 στα Windows XP, αλλιώς η εγκατάσταση των Windows Vista θα σας βγάλει μήνυμα ότι δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις και θα σας προτείνει καθαρή εγκατάσταση. Ομοίως για να γίνει εγκατάσταση από τα Windows Vista στα Windows 7 πρέπει να έχετε εγκαταστήσει τουλάχιστον το Service Pack 1 στα Vista και εννοείται ότι έχει γίνει "ενεργοποίηση" των προηγούμενων Windows και ότι αναβαθμίζετε στην αντίστοιχη ή ανώτερη έκδοση, δεν μπορείτε π.χ. από Windows Vista Ultimate να βάλετε Windows 7 Home Premium, αναγκαστικά πρέπει να βάλετε Windows 7 Ultimate. Όπως επίσης δεν γίνεται αναβάθμιση από κάποια έκδοση 32-bit σε κάποια έκδοση 64-bit, πρέπει να είναι από 32 σε 32 ή από 64 σε 64.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ τα Windows 7;

Νόμιμα, αν τα αγοράζετε για υπάρχων υπολογιστή, πρέπει να πάρετε κάποια έκδοση Retail η οποία είναι σαφώς ακριβότερη από την αντίστοιχη έκδοση DSP για νέο υπολογιστή. Ενδεικτικά στο MY DIGITAL στο Μαρούσι (βλέπε σχετική ανάρτηση) η DSP έκδοση των Windows 7 Home Premium κάνει 92 €.

Αν τώρα κάποιος είναι πονηρούλης, ξέρει που μπορεί να τα βρει, εγώ δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο, για ευνόητους λόγους, παρά μόνο "torrent". Ο νοών νοήτω. Ωστόσο, μια συμβουλή: δεν πρέπει να αφήσετε τα Windows 7 να κάνουν format στον σκληρό δίσκο πριν την εγκατάσταση γιατί μετά ΔΕΝ πιάνουν οι "βοηθοί ενεργοποίησης" και δεν θα μπορέσετε να "ενεργοποιήσετε" τα Windows 7. Τα Windows 7 όταν μορφοποιούν τον δίσκο, ύπουλα-ύπουλα φτιάχνουν στην αρχή ένα ειδικό partition ασφαλείας 100 MB και μετά τον υπόλοιπο χώρο ένα δεύτερο partition NTFS που θα γίνει η εγκατάσταση. Αν φτιάξουν το ειδικό partition, τότε ΔΕΝ δουλεύουν οι "βοηθοί ενεργοποίησης". Όχι, δεν θα σας πω τώρα το κόλπο για να το αποφύγετε... βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει και θα σας εξηγήσω την άλλη φορά... Περισσότερες λεπτομέρειες στο Youtube. Θα βρείτε σχετικά βίντεο...
Τα λέμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

file exo ena palio pc to dell Inspiron Mini 9 (910) mporo se afto na valo ta win7 i esto ta vista?????

Σωτήρης Παπακωνσταντίνου είπε...

Με συγχωρείς για την καθυστέρηση, αλλά είχα καιρό να δω το ιστολόγιο...

Ναι, μπορείς και αν θυμάμαι καλά τα χαρακτηριστικά (chipset Intel 945, γραφικά Intel GMA 950 κλπ) δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις drivers, και μάλιστα θα έχεις και Aero. Για την εγκατάσταση μπορείς να συνδέσεις USB DVD-RW ή να γράψεις το DVD εγκατάστασης σε USB Flash drive με ειδικό πρόγραμμα (ψάξε στο Google για dvd usb download tool. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, καλή επιτυχία. Αν σκέφτεσαι για Windows 8, υπάρχει ένα κόλπο που παρακάμπτει τον περιορισμό της ανάλυσης στα 1024x600 κι επιτρέπει ανάλυση 1024x768 ώστε να λειτουργεί και το Metro interface.

Ότι απορία έχεις, spapakons@yahoo.gr