Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Περιορισμοί Beta έκδοσης Windows 7

Στο προηγούμενο άρθρο είχα γράψει για τις πρώτες εντυπώσεις μου με την δοκιμαστική έκδοση των Windows 7. Χρησιμοποιώντας τα Windows 7 εδώ και μερικές μέρες, ανακάλυψα κάποιους περιορισμούς που ελπίζω να μην ισχύουν για την τελική έκδοση. Κάποια μικροπρογράμματα που υπήρχαν στα Vista αφαιρέθηκαν από τα Windows 7 για να μην γρινιάζουν οι ανταγωνιστές της Microsoft για μονοπώλειο κλπ. Αυτά είναι το Windows Mail, το Windows Sidebar (τα gadgets) και μερικά που δεν θυμάμαι τώρα. Ευτυχώς αυτά μπορείς να τα κατεβάσεις εκ των υστέρων και να τα εγκαταστήσεις μέσω του Windows Live (http://download.live.com/) Τα ίδια μικροπρογράμματα εγκαθίστανται και σε Windows XP SP2 ή SP3 και σε Windows Vista, αλλά μην ξεχάσετε να αλλάξετε την γλώσσα αν έχετε αγγλικά Windows (αλλιώς τα προγράμματα θα φαίνονται στα Ελληνικά). Αν έχει κάποιος κατεβάσει μερικά gadgets για τα Windows Vista, δεν μπορεί άμεσα να τα χρησιμοποιήσει στα Windows 7 γιατί όταν κάνεις διπλό κλικ για εγκατάσταση βγαίνει μήνυμα λάθους. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τρόπος, αλλά δεν τον έχω ακόμα ανακαλύψει.

Αν έχετε ήδη εγκατεστημένα Windows Vista (αγγλικά εννοείται), μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 7 (τουλάχιστον για την έκδοση Ultimate, δεν ξέρω αν ισχύει για άλλες εκδόσεις των Vista). Συνίσταται να έχετε πρώτα εγκαταστήσει το Service Pack 1 στα Vista και να έχετε κάνει όλες τις αναβαθμίσεις μέσω του Windows Update. Σε περίπτωση αναβάθμισης, τα gadgets υπάρχουν και δουλεύουν κανονικά! Μάλιστα στα Windows 7 δεν είναι περιορισμένα σε μια στήλη μόνο (την Sidebar) αλλά μπορείτε να τα μετακινήσετε σε όποιο σημείο του desktop σας βολεύει, το καθένα ξεχωριστά! Επίσης μπορείτε να μεγενθύνετε ένα από αυτά (πολύ βολικό π.χ. για παιγνίδια για να μη βγάζουμε τα μάτια μας) ή να το επαναφέρετε στο κανονικό μέγεθος. Λογικά και οτιδήποτε άλλο έχετε εγκαταστήσει στα Windows Vista πριν την αναβάθμιση ισχύει και στα Windows 7, οπότε συνίσταται να εγκαταστήσετε ό,τι θέλετε (ακόμα και οδηγούς κλπ) ΠΡΙΝ την αναβάθμιση γιατί μετά κάποια προγράμματα αρνούνται να εγκατασταθούν βγάζοντας μήνυμα για λάθος έκδοση Windows. Υπάρχει βέβαια και το Compatibility Mode σε Windows Vista, αλλά δεν πιάνει πάντα. Μια εξαίρεση που είδα είναι το hotfix που προσθέτει στα Vista την δυνατότητα να ανοίγουν κλασικά αρχεία βοήθειας *.HLP (κανονικά τα Vista ανοίγουν μόνο τα καινούρια *.CHM). Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει (ακόμα ελπίζω) στα Windows 7 μετά από αναβάθμιση, αλλά μικρό το κακό γιατί βοήθεια σε αρχεία *.HLP έχουν μόνο τα παλιά προγράμματα, τα καινούρια έχουν όλα βοήθεια σε αρχεία *.CHM.

Λογικά θα γίνεται και αναβάθμιση από Windows XP Professional SP3 αγγλικά σε Windows 7 (δεν το 'χω δοκιμάσει ακόμα για να σας πώ σίγουρα), αλλά ΔΕΝ γίνεται από Windows XP Home SP3 σε Windows 7 (τουλάχιστον όχι για την Beta έκδοση, δεν ξέρω μελλοντικά). Το δοκίμασα κι έφαγα άκυρο! Κατά τ' άλλα είναι σχεδόν ίδια με τα Vista με λίγο διαφορετικά εικονίδια και χρώματα κλπ, και διαφορές στον Πίνακα Ελέγχου (κάποια πράγματα γίνονται λίγο διαφορετικά από ό,τι ξέραμε στα Vista). Μια παραξενιά που παρατήρησα είναι ότι δήλωσα το δίκτυο σε "Work" και μετά δεν μ' άφηνε (για λόγους "ασφαλείας" υποθέτω) να μοιράσω φακέλους! Άλλαξα την ρύθμιση σε "Home" και μπορούσα να μοιράσω κανονικά ό,τι ήθελα με τον ίδιο τρόπο (Advanced Sharing) όπως και στα Vista.

Και ένα τελευταίο για τους πονηρούς (ξέρουν αυτοί ποιοι είναι). Για να σας γλυτώσω από περιττό χρόνο και κόπο σας πληροφορώ ότι τα γνωστα κολπάκια "ενεργοποίησης" για Windows Vista SP1 ΔΕΝ δουλεύουν στα Windows 7. Άλλωστε μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε νόμιμα μέσω Διαδικτύου χωρίς κόλπα. Εξάλλου η ίδια η Microsoft σας παρέχει δωρεάν (κατόπιν μιας τυπικής εγγραφής) την Beta έκδοση προς αξιολόγηση. Ξέρω ότι τώρα το μυαλό σας έχει πάει στο...πονηρό και για να σας προλάβω σας θυμίζω ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι Beta που σημαίνει ότι έχει ημερομηνία λήξης (λίγο πριν την τελική) και αυτή είναι το καλοκαίρι (δεν θυμάμαι μήνα) του 2009. Μετά απλά δεν θα δουλεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: