Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Αλλάζοντας λειτουργικό σε ένα σύγχρονο φορητό υπολογιστή.

Όπως ξέρετε οι περισσότεροι, σχεδόν όλα τα νέα laptop της αγοράς έρχονται με προεγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows Vista "νταηλίκι", χωρίς να έχει ο πελάτης δυνατότητα επιλογής ενναλακτικού λειτουργικού συστήματος. Ή μήπως έχει;

Η αλήθεια είναι ότι επισήμως δεν σου πουλάει καμιά εταιρία φορητό υπολογιστή χωρίς Windows και από την στιγμή που όλα έρχονται με Vista, η κατασκευάστρια εταιρία σκοπίμως ΔΕΝ παρέχει στην ιστοσελίδα της οδηγούς ούτε καν για Windows XP όσον αφορά τα συγκεκριμένα μοντέλα, για να αποθαρρύνει την αλλαγή λειτουργικού.

Οι πιο "ψαγμένοι" θα πούνε ότι αρκεί ένα USB Floppy Disk Drive (ελληνιστί οδηγός δισκέττας σε σύνδεση USB) και οι κατάλληλοι οδηγοί... Ναι καλά! Και οι εταιρίες νομίζετε ότι θα το άφηναν έτσι; Δείτε πώς την πατάει ένας μέσος χρήστης που πάει να εγκαταστήσει τα Windows XP στον νέο φορητό του και πάρτε μια ιδέα της πονηριάς των κατασκευαστών...

Βάζουμε τους drivers για τον ελεγκτή του σκληρού δίσκου στη δισκέττα, πατάμε το F6 όταν βλέπουμε το αντίστοιχο μήνυμα κατά την εγκατάσταση των Windows XP και σε κάποια φάση μας λέει να πατήσουμε S για πρόσθετους drivers. Συνεχίζουμε και βλέπουμε περιχαρείς ότι είδε τον σκληρό δίσκο! Σκάμε ένα πονηρό χαμόγελο, σίγουροι ότι ξεγελάσαμε τον Κατασκευαστή, και θεωρούμε ότι όλα πλέον είναι μια τυπική εγκατάσταση Windows XP. Μορφοποιούμε λοιπόν τον δίσκο κατά NTFS, και προχωράμε στην εγκατάσταση... ή έτσι νομίζουμε!

Στο σημείο που πρέπει να αντιγράψει τα αρχεία των Windows προσπαθεί πρώτα να ξαναδιαβάσει την δισκέττα και να γράψει τους οδηγούς για τον ελεγκτή του σκληρού δίσκου και με έκπληξη - και αρκετό ξενέρωμα - αντιλαμβανόμαστε ότι για κάποιο λόγο δεν βλέπει το USB Floppy Disk Drive και άρα η εγκατάσταση αποτυγχάνει!!!!

Μην αγχώνεστε, υπάρχει λύση: Να το αναλάβω εγώ με τη μυστική μου μέθοδο και να περάσω τα Windows XP. Μην επιμένετε δεν μπορώ να σας αποκαλύψω την μέθοδο, είναι μυστικά της δουλειάς! Όσο για τους οδηγούς των συσκευών δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, θα τους βρω όλους εγώ κι εφ' όσον ο κατασκευαστής του laptop δε τους έχει στην ιστοσελίδα του, θα τους κατεβάσω απ' ευθείας από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή κάθε επιμέρους εξαρτήματος (Intel, Realtek, nVidia κλπ). Ευτυχώς τους πιο συνήθεις τους έχω ήδη στη μεγάλη συλλογή μου από οδηγούς και δεν θα είναι πολύς κόπος για μένα! Και μη φοβάστε, όλη η διαδικασία σε λογικές τιμές!

Επικοινωνείστε μαζί μου για λεπτομέρειες:

Τηλ.: 6977358883, FAX: 2106813224. e-mail: spapakons@yahoo.gr


Καλά ολ' αυτά αλλά τι γίνεται με μη Microsoft λειτουργικά;

Για λειτουργικό Linux υπάρχουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί και τους βρίσκουμε απ' ευθείας στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του κάθε επιμέρους εξαρτήματος. Αρά εκεί δεν έχουμε πρόβλημα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να εγκαταστήσουμε λειτουργικό σύστημα που δεν είναι συνηθισμένο σε ένα PC, όπως το Mac OS X 10.5 (Leopard) της Apple ή το Solaris της Sun (δείτε προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά).

Πρόσφατα ανέλαβα να περάσω Windows XP στον φορητό Η/Υ μιας φίλης. Χώρισα τον σκληρό δίσκο σε δύο διαμερίσματα γιατί είναι γραφίστρια, εξοικειωμένη περισσότερο με Mac OS X και στο εγγύς μέλλον θα εγκατασταθεί Mac OS X στο δεύτερο διαμέρισμα με δυνατότητα επιλογής λειτουργικού κατά την εκκίνηση (dual boot). Ναι, γίνεται, διαβάστε παλαιότερη σχετική ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο για λεπτομέρειες!

Σκέφτηκα πονηρά, ότι για να μην χάνουμε χρόνο καλύτερα να βρω και να κατεβάσω τους κατάλληλους οδηγούς για Mac OS X... Ναι καλά! Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική παλαιότερη ανάρτηση, η Apple δεν υποστηρίζει επισήμως την εγκατάσταση του Mac OS X σε οποιοδήποτε H/Y παρά μόνο σ' αυτά που κατασκευάζει η ίδια, κι έτσι κανείς κατασκευαστής (Intel, Realtek, nVidia κλπ) δεν παρέχει συμβατούς οδηγούς καθώς αυτοί παρέχονται αποκλειστικά από την ίδια την Apple και μόνο για εξαρτήματα που είναι εγκατεστημένα στους δικούς της Η/Υ! Ευτυχώς κάποιοι οδηγοί είναι ενσωματωμένοι στο ίδιο το λειτουργικό ενώ άλλοι είναι διαθέσιμοι από την ιστοσελίδα των προγραμματιστών που έδωσαν τα κατάλληλα "πειραγμένα" DVD για εγκατάσταση του Mac OS X σε κάθε συμβατό Η/Υ!

Βέβαια, μη τρέφουμε αυταπάτες! Θεωρώ σύσκολο ως αδύνατο να βρούμε οδηγούς για όλα τα εξαρτήματα του φορητού Η/Υ, αλλά τουλάχιστον έχουμε σίγουρο το chipset (Intel) τα γραφικά (nVidia) και τον ήχο (Realtek). Αυτό που με φοβίζει είναι οι κάρτες δικτύου η ενσύρματη (LAN) και η ασύρματη (Wi Fi). Πρέπει να βρούμε οδηγούς τουλάχιστον για την μία από τις δύο γιατί αλλιώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Internet! Όσο για τα υπόλοιπα εξαρτήματα, κάμερα, Blue Tooth κλπ θα κάνω ό,τι μπορώ, αλλά δεν μας καίνε, αφού το κύριο λειτουργικό θα είναι τα Windows XP.

Πολλοί θα πούνε γιατί δεν χρησιμοποιώ οδηγούς για Linux αφού και το Mac OS X βασίζεται στο Unix, όπως και το Linux. Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Linux και Mac OS X (πολλές απ' αυτές σκόπιμες από την Apple, είμαι σίγουρος) με αποτέλεσμα να είναι ασύμβατοι οι οδηγοί του ενός για το άλλο. Είναι σαν να προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε οδηγούς για Windows 98 σε Windows Vista και το αντίθετο. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές που ασχολούνται με την εγκατάσταση Mac OS X σε κάθε Η/Υ και έχουν διαθέσει στο Internet οδηγούς για τις πιο κοινές συσκευές. Και όλες οι εξωτερικές συσκευές USB που λειτουργούν και σε Mac (εκτυπωτές, κάρτες τηλεόρασης κλπ) έχουν οδηγούς απ' ευθείας από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή!

Θα σας έχω ενήμερους με λεπτομέρειες όταν τελικά το προσπαθήσω. Αλλά εσείς αν ενδιαφέρεστε για εγκατάσταση Mac OS X στο δικό σας Η/Υ δεν χρειάζεται να χολοσκάτε! Με φωνάζετε και αφήστε να βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μου, ενώ εσείς θα παιδευτείτε απίστευτα αν το προσπαθήσετε μόνοι σας. "Έκαστος στο είδος του, κι ο Λουμίδης στους καφέδες", που λέει και η διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: